|
|
|
... és 1 liter vízben 10 dkg porcukorral felforraljuk. A meghámozott, kimagozott almákat négyfelé vágjuk, a szirupba tesszük, és 5 percig főzzük. Az almákat kivesszük, lecsöpögtetjük, és negyedekre vágjuk. Kerek tortaformát sütőpapírral kibélelünk, és belesimítjuk a tésztát. A tojásokat a maradék cukorral, a vaníliáscukorral, a mandulával és a tejszínnel habosra keverjük, és a tésztár... |
|
|
|
|
|
|
|
... alma
1 birsalma
1 citrom (leve)
1 citrom
1,5 dl fehérbor
10 dkg cukor
ELKÉSZÍTÉS
A körtéket, az almákat és a birsalmát meghámozzuk, negyedekre vágjuk, a magházukat eltávolítjuk, és meglocsoljuk citromlével. A citrom héját lereszeljük, a levét kinyomjuk. A bort, a cukrot, a citromhéjat és a maradék citromlevet lábasba öntj... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... zselére öntjük, végül beleöntjük a vaníliaaromát, ismét felforraljuk, és sűrű, sima masszává keverjük. Kihűtjük, majd a formába öntjük, és 3 órára hűtőbe tesszük. Az ananászszeleteket negyedekre vágjuk. A grépfútot gerezdekre szedjük, és minden fehér részt lehámozunk róluk. Tálaláskor a kocsonyát felszeleteljük, a gyümölcsdarabokkal körítjük, és mentával díszítjük.
... |
|
|
|
|
|
|
|
... nektarin
8 fehér és 8 piros szőlőszem
1,5 dl almalé
1 citrom (leve)
2 evőkanál méz
ELKÉSZÍTÉS
Az almák magházát kivájjuk, húsukat negyedekre vágjuk, de nem hámozzuk meg. A fügéket és a nektarinokat szintén negyedekre vágunk. A szőlőszemeket megmossuk. A gyümölcsöket váltakozva nyársra húzzuk, majd kétszer a következő mártásba m... |
|
|
|
|
|
|
|
|
... tortaformába öntjük a masszát, és meleg sütőben készre sütjük (kb. 25 perc). Akkor jó, ha ujjunkkal megnyomva, a tészta rugalmasan visszapattan. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, negyedekre vágjuk, felszeleteljük, és kevés citromlével meglocsoljuk. 5 dl vizet a maradék citromlével és cukorral felforralunk, majd 2 percig kislángon főzzük. Hozzáadjuk az almaszeleteket, és... |
|
|
|
|
|
|
|
... 18 cm átmérőjű tortaformába öntjük, és meleg ... |
|
|
|
|
|
|
|
... juharszirup
2 darabka fahéj
2 szegfűszeg
2 evőkanál málnaszörp
5 cl rum
ELKÉSZÍTÉS
Az ananász húsát felkockázzuk. A mangókat meghámozzuk, negyedekre vágjuk. A narancsot gerezdekre szedjük. A banánokat felkarikázzuk, és azonnal meglocsoljuk citromlével, nehogy megbarnuljanak. Az almákat és a körtéket is meghámozzuk, felszeletel... |
|
|
|
|
|
|
|
... cukor
só
ELKÉSZÍTÉS
A barackokat lecsöpögtetjük, a szirupot félretesszük. A barackok felét a szirup felével és 1 evőkanál rummal turmixoljuk, majd hűtőbe tesszük. A maradék barackot negyedekre vágjuk, és 3 dkg vajban aranyszínűre pároljuk. Lefedjük, és félretesszük. Az összes tojássárgáját a cukorral sima, krémes masszává keverjük. A tojásfeh... |
|
|
|
|
|
|
|
... percig sütjük, majd leválasztjuk tóluk a héjat. A maradék olajat felforrósítjuk, és minden oldaláról jól megsütjük benne a sóval és borssal fűszerezett nyúlhúst. A hagymákat meg... |
|
|
|
|
|
|
|
... borsozzuk, és további kb. 10 percig sütjük.
3. A tejfölt kikeverjük a mustárral, és a burgonyára öntjük. A vöröshagymát apróra felkockázzuk, a laskagombát nagyság szerint félbe- vagy negyedekre vágjuk.
4. Egy másik serpenyőben megforrósítjuk a maradék olajat. A hagymakockát meg a gombát kb. 5 percig sütjük, majd sóval, borssal ízesítjük. A mártásos burgonyához keverjük, ... |
|
|
|
|
|
|
|
... összetörjük, hozzáadjuk az őrölt mandulát, 3 dkg porcukrot és a citromhéjat. Jól összekeverjük, és a palacsintákra kenjük. A feltekert palacsintákat tűzálló tálba fektetjük, körberakjuk a negyedekre vágott barackokkal, majd a felolvasztott margarinnal meglocsoljuk, és a mandulaforgáccsal megszórjuk. A narancslét és a maradék porcukrot összekeverjük, felmelegítjük, a likőrrel ízesí... |
|
|
|
|
|
|
|
... kettévágjuk, kimagozzuk, a húsát dinnyevájóval kikanalazzuk. Az epret és a málnát megtisztítjuk. A ribizlit a szárról leszedjük (vigyázzunk, hogy a leve ne folyjon el!). A barackokat negyedekre vágjuk. A banánokat felkarikázzuk. Salátástálban a citromlevet, a narancsvirág-vizet és a cukrot összekeverjük, majd óvatosan beleforgatjuk a gyümölcsöket. Folpackkal lefedjük, és 30 percre... |
|
|
|
|
|
|
|
...
A póréhagymát megtisztítjuk, az alsó, szárazabb részét levágjuk, a fehér és halványzöld részét felkarikázzuk.
A burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, a mogyoróhagymákat negyedekre vágjuk, a zellert feldaraboljuk.
Egy fazékban, néhány evőkanál olajban, állandóan kevergetve megpirítjuk a zöldségeket, majd felöntjük a zöldséglevessel, és beletesszük a babérlev... |
|
|
|
|
|
|
|
... helyzetekben, vagy a sikertelenség után is tudatosítsa, hogy nem hiábavaló az újrakezdés. (béres)
Fagyasztott vitaminok
A citrom jól bírja a hideget. A gyümölcsöt negyedekre vágjuk, és műanyag dobozban a fagyasztóba tehetjük. A nyári hőségben jégkocka helyett ezt tehetjük az üdítőbe, a jeges teába.
Éhség ellen sárgarépa
Ha kibírhatatlan ... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom lereszelt héjával és kinyomott levével. Beleforgatjuk a feloldott zselatint, és hűtőszekrénybe állítjuk.
3. A dermedő krémet a tésztalapra simítjuk, kirakjuk a félbe- vagy negyedekre vágott eperszemekkel, majd 1 órára visszatesszük a hűtőszekrénybe. Végül a gyümölcsöket megkenjük a felmelegített eperzselével, és megszórjuk a felaprított pisztáciával, majd dermedni hagy... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg szilva, 10 dkg kristálycukor, 2 ek. méz, egy csipet őrölt fahéj, 5 dkg vaj, 10 dkg zúzott pörkölt dió, 1 csomag réteslap.
Elkészítése:
A szilvákat megmossuk, negyedekre vágjuk és kimagozzuk.
A sütőt 200 °C-fokra előmelegítjük.
A cukrot kevés vízben felolvasztjuk, beletesszük a szilvát, a mézet és a fahéjat, felforraljuk, s 1-2 percig kever... |
|
|
|
|
|
|
|
... dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 12 dkg kacsamáj, 4 dkg vaj, 1 dl olaj, egy csokor petrezselyem, 2 babérlevél, kakukkfű, só
A kacsa aprólékát, a negyedekre vágott hagymát és a kockákra vágott császárszalonnát kevés olajban megpirítjuk. Meghintjük liszttel, ráöntjük a vörösbort, kevés vizet és a konyakot. Petrezselyemmel, babérlevéllel, kakuk... |
|
|
|
|
|
|
|
... citrom reszelt héjával, 5 dkg olvasztott vajjal/margarinnal, a rumos mazsolával, végül a tojáshabbal. A masszát a tepsibe simítjuk, rezgősre sütjük (15-18 perc), azután húslapáttal negyedekre osztjuk, a negyedeket sületlen oldalukra fordítjuk, és további 10-12 percig sütjük. A kétféle öntethez felforraljuk a dzsemet a borral, 2-3 csipet szegfűszeggel és a narancs reszelt héj... |
|
|
|
|
|
|
|
... olívaolaj
Elkészítés:
1. A csirkemellet kb. 20 percig főzzük sós vízben. Ha kihűlt, kis szeletekre vágjuk.
2. A zellert és a retket apró darabokra vágjuk.
3. 2 tojást keményre főzünk, majd negyedekre vágjuk. A salátaleveleket megmossuk.
4. A majonézhez összekeverjük a tojások sárgáját a sóval és a borssal, majd habosra mixeljük. Ho... |
|
|
|
|
|
|
|
... hirtelen sütik, így lesz ropogós.
(A szeletek vékonysága miatt így sem maradhat nyers.)
A bécsi szelet klasszikus körete langyos burgonyasaláta (esetleg petrezselymes burgonya), negyedekre vágott citrom, és semmi más!
A citrom nem díszítőelem, sokkal több annál: savai segítik felfedezni az ízeket. A forró borjúhús, a ropogós panír és a friss citromlé tökéletes ízhar... |
|
|
|
|
|